Çocuk Nöropsikiyatrisi ve Rehberliği Dergisi; 1968;1(1):8-23
İki Kardeşte Gördüğümüz Konjenital Verbal Agnozi Durumu Münasebetiyle
S Becarano
Bakırköy Akıl ve Sinir Hast. Hastanesi Çocuk Nöropsikiyatri Servisi
Bu yazımızda, biri yedibuçuk, diğeri beş yaşında olan ve işitme fonksiyonları klinik bakımından normal görünen; davranışları bakımından önemli bir zekâ geriliği arzetmiyen (veya mevcut agnozi sebebiyle bunun kat'î sınırları tayin edilemiyen) iki kardeşte tespit edilmiş bulunan iki konjenital verbal agnozi vak'ası bahis konusudur. Bunların her ikisinin de gerek konuşma gerek jestler araciyle anlama yetenekleri bozuk olup; bu durum tedricen, fakat pek yavaş bir düzelme arzetmektedir. Büyük olanında, her şeyden önce bir «idioglossia» hali göze çarpmakta; İkincisinde ise bu durum henüz pek ilkel bulunmaktadır- Her ikisinin de E.E.G. tetkikleri normal bir trase vermiştir. Bu çocuklar, altı çocuklu bir. ailenin 4 ve 5. çocukları olup bunların gerek baba gerek anne soy antesedanında hiçbir konuşma, yazma veya solaklık v.s. gibi konuşma fonksiyonunu ilgilendiren bir bozukluğa rastlanmamıştır.
About Two Cases of Congenital Verbal Auditory Agnosia in Two Brothers
We present in this papers, two brothers affected of verbals congenitale auditory agnosia. These aged of seven and half, and five [year]s respectivly. Their audition is found clinically normal. Their behaviour does not show any important intellectual deficiency (this point could not be delimitated exactly because of agnosic troubles).
In both of these cases, capacities of understanding by speech or by jests are very bad, but they show a progressive and very slow improvement. At the older boy, before all, an idiogIossic state is observed. At the second, this state is found very primitive. In boths of them, E.E.G. recherches have giren a normal sketch. This boys are the 4th and 5th Children of a family with six children. In neither of their father's nor their mother's family antecedents, defects concerned with linguistic function, such as speech and wrinting troubles and left-handedness state, have not been observed.