Adli Psikiyatri Dergisi; 2006;3(1):15-18
Son Dört Yıl İçinde Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Polikliniği Sağlık Kuruluna Başvuran Olguların Değerlendirilmesi
Ç Hocaoğlu, E Kaygusuz, A Tiryaki, E Özkorumak, M Yazıcı, İ Ak
K.T.Ü. Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, Trabzon
Bütün psikiyatrik bozukluklar suç işleme açısından aynı potansiyele sahip olmamakla birlikte toplumdaki suç işleme ve şiddet davranışının artmasına bağlı olarak suç işleyen psikiyatrik bozukluğa sahip bireyler de giderek yaygılaşmakta ve muhtemelen artmaktadır. Yine resmi kurumlarda çalışanlara ait ruhsal sorunlar ile ilişkili çalışma koşullarının belirlenmesi ya da sosyal şifa halindeki psikiyatri hastalarının aktif iş yaşamına kazandırılması da rapor isteminde önemli bir yer tutmaktadır.Bu çalışmada bir üniversite hastanesi psikiyatri polikliniği sağlık kuruluna sevk edilen olguların bazı sosyodemografik özellikleri, işledikleri iddia olunan suçlar ile psikiyatrik tanılarının dağılımının araştırılması amaçlanmıştır.
2000-2004 yılları arasında K.T.Ü. Tıp Fakültesi psikiyatri polikliniğine ilimiz ve çevre illerden sevk edilen toplam 635 olguya ilişkin raporlar geriye dönük olarak incelenmiştir.Çalışma süresince sağlık kuruluna başvuran 86’sı kadın (%13.5), 549‘u erkek (%86.5) olmak üzere toplam 635 olgunun raporu incelenmiştir.Yaş ortalaması 35.67+11.30 olan olguların 432’si (%78.6) bir psikiyatrik tanı almıştır. Psikiyatrik hastalıklar varlığı ile suç davranışı ve mesleki işlevsellikteki bozulma pek çok çalışmada vurgulanmıştır elde edilmiştir.Sonuç olarak psikiyatrik bozukluğu olanlarda mesleki işlevsellikteki kayıplar ve suç işleme davranışındaki oranlar dikkat çekicidir.
Evaluation Of Judicial Cases Which Applied To The Board Of Health in A Psychiatry Policlinic At A Training Hospital Within Last Four [year]s
Even though all psychiatric disorders do not have the same potential with regard to committing a crime, the number of individuals having psychiatric disorders is gradually going up depending on the increase of crimes and violent behaviors committed in a society. This study deals with some socio-demographic characteristics of the patients sent to the psychiatry policlinic of a university hospital, the claims about the crimes they committed, and the distribution of psychiatric diagnosis.This study also covers the reports which are concerned with total 635 cases sent to KTU Psychiatric Policlinic by our town and neighboring towns between 2000 and 2004. 86 of those are females (13.5 %) and 549 are males (86.5%). 432 (78.6%) of the cases, whose age average is 35.67±11.30, have been diagnosed with a psychiatric disorder. The relation between existence of psychiatric disorder and crime behavior has been significantly emphasized in several earlier studies. In conclusion, it is notable that the rates of committing crime for the individuals with psychiatric disorders are on the rise.