Türk Uyku Tıbbı Dergisi; 2024;11(1):52-59
Lisans Son Sınıf Hemşirelik Öğrencilerinin Uyku Hijyen Eğitimi
B Molu, B Ücel, A Ogulteğin
Selçuk Üniversitesi, Konya
Amaç: Bu araştırma ile lisans son sınıf hemşirelik öğrencilerinin uyku hijyen düzeylerinin saptanması ve bir girişim programı ile uyku hijyeni bilgi düzeylerinin artırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Yarı deneysel tipteki bu araştırma 9 Ocak-13 Şubat 2023 tarihleri arasında hemşirelik dördüncü sınıfta okuyan ve araştırmanın ön test ve son test uygulamasına katılan 60 öğrenci ile tamamlandı. Araştırmacıların oluşturdukları bir uyku hijyeni eğitimi, geleneksel PowerPoint anlatımı ile kontrol grubuna, sosyal medya destekli mesaj gönderimi ile girişim grubuna uygulandı. Veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulan “öğrenci bilgi formu” ve “Pittsburgh uyku kalitesi indeksi (PUKİ)”, “uyku hijyeni indeksi (UHI)” ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde, ortalama, standart sapma, ki- kare testi ve bağımlı değişkenlerin değerlendirilmesinde ise bağımlı gruplarda t testi kullanıldı.
Bulgular: Çalışmanın ön test ve son testi sonunda öğrencilerin uyku hijyenleri arasında gruplar arası bir farklılık saptandı (p<0,05). Grup içi değerlendirmelerde; girişim grubundakilerin UHI son test puanlarında ön test puanlarına göre, anlamlı bir azalma olduğu belirlendi (t=3,35, p=0,002). Grup içi değerlendirmelerde; girişim grubundakilerin PUKİ puanlarında anlamlı bir azalma olduğu görülmektedir (z=-3,152, p=0,002).
Sonuç: Çalışmada öğrencilerin hem uyku hijyenlerinin hem de uyku kalitelerinin kötü olduğu saptandı. Uygulanan girişimlerin uyku hijyen ve uyku kaliteleri üzerine etkili olduğu belirlendi. Yapılan bu araştırma çoğunlukla göz ardı edilen uyku hijyeninin, doğru uygulanan girişimlerle iyileştirilebileceğini göstermiştir.
Sleep Hygiene Education of Senior Undergraduate Nursing Students
Objective: This study determined the sleep hygiene level of senior undergraduate nursing students and to improve their sleep hygiene knowledge with an intervention program.
Materials and Methods: This quasi-experimental study was conducted with 60 fourth-year nursing students who participated in the pre-test and post- test application of the research between January 9 and February 13 2023. Sleep hygiene education created by the researchers was applied to the control group with a traditional PowerPoint lecture and to the intervention group with a social media-supported message. Data were collected using the “student information form” developed by the researchers, the “Pittsburgh sleep quality index (PSQI)”, and the “sleep hygiene index (SHI)”. Percentage, mean, standard deviation, chi-square test were used in the evaluation of the data, and t-test in dependent groups was used in the evaluation of the dependent variables.
Results: At the end of the pre-test and post-test of the study, an intergroup difference was found between the sleep hygiene of the students (p<0.05). In the in-group evaluations, it was determined that there was a significant decrease in the SHI post-test scores of the experimental group compared with the pre-test scores (t=3.35, p=0.002). In intragroup evaluations; there was a significant decrease in the PSQI scores of the experimental group (z=-3.152, p=0.002).
Conclusion: The study found that both the sleep hygiene and sleep quality of the students were poor. The interventions used were found to be effective in improving sleep hygiene and quality. This research has shown that sleep hygiene, which is often overlooked, can be improved with the right interventions.