Türk Uyku Tıbbı Dergisi; 2023;10(2):110-115
İlköğretim Öğrencilerinin Fiziksel Aktivite Durumu ile Uyku Sorunu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Elazığ Örneği
D Coşkun Şimşek, F Polat
Fırat Üniversitesi, Elazığ
Amaç: Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için fiziksel aktivite ve uyku oldukça önemlidir. Bu araştırma ilköğretim öğrencilerinin fiziksel aktivite durumu ile uyku sorunu arasındaki ilişkiyi incelenmek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırma, Türkiye’nin doğusunda bulunan bir ilköğretim okulunda öğrenim gören 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrenci ve ebeveyni ile gerçekleştirildi (n=500). Araştırmada “Tanıtıcı Bilgi Formu”, “Fiziksel Aktivite Yeterliği Ölçeği” ve “Çocuklar İçin Uyku Bozukluğu Ölçeği” kullanıldı. Veriler, aritmetik ortalama, yüzde, standart sapma, bağımsız gruplarda t-test ve Pearson korelasyon testi ile değerlendirildi.
Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %73’ünün 12-13 yaş aralığında, %67,2’sinin kız ve gece uyku süresinin ortalama 8,37±1,27 saat olduğu saptandı. Öğrencilerin yaş, cinsiyet ve aile tipi ile Çocuklar İçin Uyku Bozukluğu Ölçeği arasında ilişki bulunmadı (p>0,05). Öğrencilerin cinsiyet ile fiziksel aktivite yeterliği ölçeği ulaşımda alt boyutu ve toplam puan ortalaması arasında ilişki olduğu belirlendi (p<0,05). Çocuklar İçin Uyku Bozukluğu Ölçeği ile Fiziksel Aktivite Yeterliliği Ölçeği arasında ilişki bulunmadı (p>0,05). Sonuç: İlköğretim öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeylerinin yüksek olması nedeniyle uyku sorunu yaşamadıkları düşünülmektedir.
Analysis of the Relationship Between Physical Activity Status and Sleep Problems of Primary Education Students: Elazıg Sample
Objective: Physical activity and sleep are critical for the healthy growth and development of children. This study was conducted to analyze the relationship between physical activity status and sleep problems of primary education students.
Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 5th, 6th, 7th, and 8th graders attending a primary education school in the east of Turkey and their parents (n=500). “Descriptive Information Form”, “Physical Activity Efficacy Scale” and “Sleep Disturbance Scale For Children” were used in the study. The data were evaluated with arithmetic mean, percentage, standard deviation, independent groups t-test, and Pearson correlation test.
Results: It was found that 73% of the students included in the study were in the 12-13 age group and average night-time sleep duration was found to be 8.37±1.27 hours. No correlations were found between students’ age, gender, and family type and their Sleep Disturbance Scale for Children scores (p>0.05). A correlation was found between students’ gender and their physical activity efficacy scale “in transportation” dimension scores and total mean scores (p<0.05). No correlation was found between the sleep disturbance scale for children and the Physical Activity Efficacy Scale (p>0.05). Conclusion: It is thought that primary education students did not experience sleep problems due to their high physical activity levels.