Türk Uyku Tıbbı Dergisi; 2022;9(1):11-15
Hastanede Yatarak Tedavi Alan Koronavirüs Hastalığı-2019 Hastalarında Uykululuk, Uykusuzluk ve Uyku Kalitesinin Uyku Ölçekleri ile Değerlendirilmesi
A Günes, B Sensoy
University of Health Sciences Turkey, Bursa
Amaç: Uyku bozuklukları, toplumda sık görülen ve insan yaşamında kazalara, verimsizliğe ve enfeksiyon riskinin artmasına ve prognozun kötüleşmesine yol açabilen hastalık grubudur. Bu çalışmanın amacı olası ve kesin tanı alan ve hastanede yatarak tedavi alan Koronavirüs hastalığı-2019 (COVID-19) hastalarında uykuyu değerlendiren ölçekler ile uykululuk, uykusuzluk ve uyku kalitesi değerlendirilmesini yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Mayıs-Haziran 2020’de Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi’ne başvurup muayene bulguları, toraks bilgisayarlı tomografi (BT) ve polimeraz zincir reaksiyonu ile kesin COVID-19 tanısı almış 49 hasta (grup 1) ve muayene ve toraks BT’de COVID-19 ile uyumlu bulguları olan olası COVID-19 tanısı almış 45 hastaya (grup 2) Epworth uykululuk ölçeği (EUÖ), uykusuzluk şiddet indeksi (UŞİ) ve Pittsburgh uyku kalitesi indeksi (PUKİ) uygulandı. Bulgular: UŞİ’ye göre dört alt gruba ayrılan olası ve kesin COVID-19 grubu arasında uykusuzluk şiddeti açısından istatistiksel anlamlı fark yoktu. Olası ve kesin COVID-19 grubunda EUÖ puanlarına göre istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Olası ve kesin COVID-19 grubunda iyi ve kötü uyku kalitesine göre istatistiksel anlamlı fark saptandı (p=0,02). Sonuç: Biyopsikososyal bir bütün olan insanı her yönü ile etkileyen COVID-19 pandemisinin psikosomatik yönü göz ardı edilmeyip bireylerin uykuları ayrıntılı bir şekilde sorgulanmalıdır.
Sleepiness, Insomnia, and Sleep Quality of Hospitalized Patients with Coronavirus Disease-2019: Sleep Scale Evaluation
Objective: Sleep disorders are common and may cause accidents and inefficiencies in daily life as well as increase the risk of infection and deteriorate prognosis. This study aimed to evaluate sleepiness, insomnia, and quality of sleep with sleep scales in patients with suspected and confirmed Coronavirus disease-2019 (COVID-19) who were hospitalized for treatment.
Materials and Methods: The study was conducted in University of Health Sciences Turkey, Bursa Yu¨ksek I?htisas Training and Research Hospital between May and June 2020. Group 1 comprised 49 patients with a confirmed COVID-19 diagnosis on thoracic computed tomography (CT) and polymerase chain reaction test. Group 2 comprised 45 patients with a suspected diagnosis of COVID-19 on thoracic CT. The required data were collected using the Epworth sleepiness scale (ESS), insomnia severity index, and Pittsburgh sleep quality index.
Results: No significant difference was found between the confirmed and suspected disease groups, which were divided into 4 subgroups according to insomnia severity and into 2 groups according to the ESS findings. A statistically significant difference was detected between these groups concerning sleep quality (p=0.02).
Conclusion: As a biopsychosocial entity, a person may be easily affected by COVID-19; hence, the consequent psychosomatic aspects of this pandemic should not be neglected and the sleep quality of patients should be thoroughly investigated.