Yansıtma: Psikopatoloji ve Projektif Testler Dergisi; 2018;(29):95-108
Fibromiyalji Sendromunda Babalık İşlevinin Rorschach Testiyle Değerlendirilmesi
K Koç, AEY Sever
Bu çalışmanın amacı fibromiyalji hastasında babalık işlevinin Rorschach Testi ile incelenmesidir. Çoğunlukla kadınlarda görülen Fibromiyalji Sendromu, herhangi bir organik bozukluk olmaksızın ortaya çıkan yaygın ağrılar ve kronik yorgunluk hastalığın en önemli bedensel belirtilerini oluşturur. Bu kadın hastanın babaya dair ensestüyöz söylemlerinden hareketle çalışmanın odak noktasını "ensestüyöz" ve “babalık işlevi" kavramları oluşturur. Yapılan uygulama Istanbul Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon’da tedavi görmekte olan 1 gönüllü kadın hasta ile yürütülmüştür. Hastaya, demografik form uygulanmış, psikanalitik
yönelimli öngörüşme yapılmış ve Rorschach Testi uygulanmıştır. Uygulanan malzeme Fransız Okulu'na bağlı kalınarak bu testlere özgü içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin sonucu ise özellikle "ensestüel" kavramı ve "babalık işlevi" kavramları etrafında incelenen hastanın protokolünden elde edilen bilgiler baba-kız ilişkisinde bu hastalığın özel bir önemi ve etkisi olduğu yönündedir.
The Evaluation of the Paternal Function in Fibromyalgia Syndrome with Rorschach Test
The aim of this study is to investigate the father-daughter relations and the concept of paternal function in fibromyalgia which is commonly observed in women by the projective test of Rorschach Test with the concepts of the theory of psychoanalysis. The most commonly diagnosed symptoms of fibromyalgia are widely spread pain and profound fatigue without the presence of any organic lesions. The fact that it is mostly seen "ensestuel" father discourse in this female patient. For this reason, from this "ensestuel" father discourse, the starting point of the study has been the concept of the "ensestuel" and the "paternal function". The procedure was carried out in Physical Medicine and Rehabilitation at the Istanbul Faculty of Medicine with 1 volunteer woman patient. The demographic form, the psychoanalytically oriented interview and the Rorschach Test were conducted with the patient. The applied materials has been analized in detail according to the French School of the projective methods by the content analysis used with Rorschach Test. As a result of the evaluation process, in the protocole of the patient primarily the concept of the "ensestuel" and the "paternal function" has been found out to be effective and playing an important role with the father-daughter relationship in fibromyalgia.