Yansıtma: Psikopatoloji ve Projektif Testler Dergisi; 2016;(26):43-53
Brezilya-Fransa Ortak Çalışması: Cinsel Saldırganlık Gösteren ve Kendini Yaralayan Ergenlerde Ruhsal İşleyişlerin Karşılaştırılması
JY Chagnon, C Marta, DM do Amparo, E Pelladeau, MC Pheulpin, L Wolff (Çeviren: Y Uras)
Bu makale Fransa ve Brezilya'nın ortak bir çalışması olan, 'cinsel saldırganlık (aggression sexuelle) ve kendine yönelik saldırganlık' (scarifications) sergileyen ergenlerin ruhsal süreçlerinin nasıl işlediğini karşılaştıran bir araştırmanın sonuçlarını sunmaktadır. Bu araştırma, ergenler farklı çerçevelerde bir araya getirilerek yapıldı ve projektif testler (Rorschach, TAT) uygulandı. Çalışmamız dürtüsel uyarılmaların (temsiller/duygulanımlar) tedavisini ve kimliksel sorunsalı merkeze alıyoruz. Her iki grupta da olan kimliksel-narsistik kırılmalar temelinde, iki grupta saldırgan dürtülerin farklı işleyişleri olduğunu görüyoruz. Kendini yarayalanlar, kendine yönelme/dönüş bir ötekine saldırmanın zorluğunu gösteriyor ve bu yüzden kendine yönelik bir saldırganlık sergiliyor. Cinsel saldırganlarda ise kendilik/öteki karışıklığı ortaya çıkıyor ve öznelleştirilememiş kendilik parçaları nedeniyle bir ötekine saldırganlık gerçekleşiyor. Kendini yaralayanlar depresif duygulanımları oldukça belirgin bir şekilde gösterirken, cinsel saldırganlar depresiflikten kaçılan narsisistik-manik bir durum gösteriyor.
Franco-Brasilian Comparative Study on the Psychic Functioning of Adolescents who (Hetero) Assault (Sexual Assault) and Self-Harm (Scarring)
This research paper will introduce the first results of a Franco-Brasilian study which compares the psychic functioning of adolescents who assault "sexually" and of adolescents who self-harm. These teenagers were met in various environments and assessed with the help of projective tests (Rorschach, TAT). We will focus on how the instinctual sexual impulses (representations/affects) is processed and on the identification issue. Common to the two groups are the narcissistic fragility components. The difference lies within aggressive impulses: in the case of the self-harm group, the turning upon the self would imply a difficulty to attack the other, hence the other being attacked from within the self. In the case of the other group who abuse sexually, the harm is directed towards some parts of the self, whereas "sexual" hetero-assault would indicate a state of confusion where parts of the self and parts of others are not differenciated, where it is the disowned part of the self (believed to belong to the other) that is being assaulted. With the former, the masochistic element of affect and depressive state better acknowledged, whereas the behaviour of the latter suggests a narcissistic triumph that supports the denial of the depressive state.