Yansıtma: Psikopatoloji ve Projektif Testler Dergisi; 2016;(25):181-193
Ergenlik: 21. Yüzyılda Ergenler Nasıldır?
M Raez (Çeviren: İ Temel)
2006'da Meksika'da ve 2013'te Buenos Aires 'de kavramsal modelimizi kullanarak ergenlik hakkında Gelişimsel Psikoloji perspektifinden (Yaşamsal Döngü/Vital Cycle) yaklaşan çalışmalar sunduk. Bu yaklaşım, her evrede beklenen gelişimsel parametreler içerisinde kişiliğe ait çeşitli fenomenlerin sistematik bir incelemesini ve bunları kuramsal referanslar olarak ve psikometrik çalışmalar için uygulayan psikolojik gereçlerin kullanımını mümkün kılar.
Bu çalışmada, tarihin iki farklı noktasında gerçekleştirilmiş ergenlere iliskin iki psikolojik değerlendirmenin (biri 1990-95’te, diğeri 2009-2014'te) karşılaştırmasını sunuyoruz. Bu çalışma yöntemsel olarak 16 ve 17 yaşlarındaki 60, orta yüksek sosyo-ekonomik seviyeye mensup olan ve çeşitli mesleki yönelimlerden gelen, bekar ve öğrenci olan, klinik olmayan (non-patient) kadın ve erkek katılımcıların katıldığı betimsel ve karşılaştırmalı bir çalışmadır. Bu çalışmada Rorschach mürekkep testini, Bir İnsan Çiz testini ve Wechsler Erişkin Zeka Ölçeğini (WAIS-III) kullanacağız. Amacımız, iki ergen grubundaki kişilik özelliklerini, bu işaretleri (signs) değerlendiren ve çeşitli araştırmalarda üzerinde değişiklikler yaptığımız çalışma modelini kullanarak değerlendirmektir (Ráez, 1998, 2001, 2009). Bağlamın kendisinin de bir değişim kaynağı olması sebebiyle tarihin iki farklı noktasında gelişim göstermiş iki insan grubu arasındaki farkları araştırmak istiyoruz. Gelişimsel psikoloji için esas olan "geçiş" kavramı, kritik olayların mevcut olduğunu gösteriyor. 15 yıldan fazla bir zaman farkıyla 20. yüzyılın sonu ve 21. yüzyılın başı arasındaki farklılıkların çeşitliliği de bu kavrama tekabül ediyor. Geçiş değişkeni dolayısıyla farklar bulacak mıyız yoksa sonuçlar genel ergenlik dönemi özelliklerine benzer mi olacak?
What are Adolescents Like in the XXI Century?
In Mexico 2006 and Buenos Aires 2013 we presented investigations about Adolescence from a Developmental Psychology perspective (Vital Cycle) using our conceptual model. This approach allows a systematic approximation to various phenomena of personality within the developmental parameters expected in every stage and the use of psychological instruments that apply it as a theoretical reference and for psychometric studies.
In this research, we present the comparative results of two psychological assessments of adolescents in two different moments in time: one in 1990-1995 and the other un 2009-2014. Methodologically, it is a descriptive and comparative study of 60 non patients participants between 16 and 17 years of age, men and women, single, students from a high middle class socio-economic level, who came for vocational orientation.
We will use the Rorschach Inkblot Method, The Human Drawing and the Wechsler
Adult Intelligent Scale (WAIS-III). The aim is to evaluate personality traits in two
groups of adolescents using the work model which evaluates these signs and that we have modified in different studies (Ráez, 1999, 2001,2005, 2013). We want to
investigate the differences between two groups of people who developed in different moments in time, since context is a source of change. The concept of "transition", essential to developmental psychology, indicates the presence of crucial events. The variely of existing changes between the end of the 20th century and the beginning of he 21st one, more than 15 years of difference, corresponds to this concept. Will we find differences because of the transition variable or will results be similar to common adolescent stage characteristics?