Nöropsikiyatri Arşivi; 2018;55(2):171-176
Bipolar Bozukluk Tanısı ile İzlenen Ötimik Olgularda Çift Uyumu ve Cinsel İşlevlerin Sağlıklı Kontrol ile Karşılaştırılması
Z Namlı, G Karakuş, L Tamam
Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şanlıurfa
Amaç: Bipolar bozukluk tanılı hastalarda çift uyumu ve cinsel işlevlerin ilişkisini araştıran az sayıda çalışma vardır. Bu çalışmada, ötimik bipolar bozukluk (BB) hastaları ile kontrol grubunu cinsel işlev sorunlarının (CİS) varlığı açısından karşılaştırmayı ve cinsel işlev sorunu olan BB tanılı hastalarda çift uyumunun olumsuz yönde etkileneceği hipotezimizi araştırmayı amaçladık. Yöntem: Bipolar bozukluk (BB) tanılı ötimik dönemde olan 50 hasta ve psikiyatrik hastalığı bulunmayan 50 kişiden oluşan kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Sosyodemografik Veri Formu, Bipolar Bozukluk Veri Formu ve Cinsel İşlevler Veri Formu dolduruldu. DSM-IV Eksen I bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme Ölçeği (SCID-I) uygulandı. Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) ve Çift Uyum Ölçeği (ÇUÖ) hastalar tarafından dolduruldu. Bulgular: Herhangi bir cinsel işlev sorunu olan kişi sayısı; bipolar bozukluk grubunda 25 (%50), kontrol grubunda 13 (%26) olarak belirlendi. İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,013). Kadınlarda GRCDÖ doyum, iletişim, orgazm alt ölçek puanları ve ortalama toplam standart puanları BB hasta grubunda daha yüksek saptanmıştır. Erkeklerde ise her iki grubun karşılaştırılmasında sıklık, empotans ve erken boşalma alt ölçek puanları ve ortalama toplam standart puanları, hasta grubunda yüksek olarak bulunmuştur. ÇUÖ eşler arası bağlılık ve duygusal ifade alt ölçekleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde bipolar hasta grubunda düşük bulunmuştur. Yapılan univariate ve regresyon analizleri sonucunda bipolar hastalarda çift uyumunu etkileyen değişkenin, hastalık varlığından çok cinsel işlevlerin etkilenip etkilenmemesi olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada, cinsel işlev sorunu oranının BB tanılı hastalarda kontrol grubuna göre daha fazla olduğu görülmüştür. BB tanılı hastaların çift uyumunu etkileyen değişkenin hastalık varlığından çok cinsel işlevlerin etkilenip etkilenmediği olduğu saptanmıştır. Bipolar hastalarda CİS’lerin varlığı çift uyumu üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.
Assessment of Dyadic Adjustment and Sexual Functions in Patients with Bipolar Disorder
Introduciton: There are limited studies investigating the relation between dyadic adjustment, and sexual functions. The aim of this study was to compare patients with bipolar disorder (BD) in euthymic phase with healthy controls, and confirm our hypothesis which we expect to find that dyadic adjustment is negatively affected in bipolar patients with sexual dysfunctions (SDs). Methods: A total of 50 euthymic bipolar patients (32 female, 18 male), and 50 healthy individuals as a control group (27 female, 23 male) were included in the study. A data form for socio-demographic features and two other forms for clinical characteristics of bipolar disorder and sexual functions have been filled by clinician. The Structured Clinical Interview for Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, fourth edition (DSM-4) Axis I was used to determine axis I psychiatric disorders. All patients completed Golombok Rust Inventory of Sexual Satisfaction (GRISS), and Dyadic Adjustment Scale (DAS). Results: Twenty-five (50%) of bipolar patients, and 13 (48.8%) of healthy controls were found to have SDs. There was a significant difference between bipolar patients, and healthy controls in regard to the presence of SDs (p=0.013). Dissatisfaction, communication, and anorgasmia subscale scores, and total scores of GRISS was found to be higher in female patients with BD. Intercourse frequency, impotence and premature ejaculation subscale scores and total scores of GRISS were higher in male patient group than healthy controls. When bipolar patients and healthy controls were compared, there was a significant difference between dyadic cohesion and affectional expression scores as measured by DAS. As a result of the univariate and regression analyzes, it was determined that the variable affecting the dyadic adjustment in bipolar patients was affected by sexual dysfunction rather than disease presence. Conclusion: The results of this study have shown that the prevalence rate of SDs is higher in bipolar patients than healthy individuals. It was determined that the variable affecting the dyadic adjustment of patients with BB was affected by sexual function rather than disease presence. The presence of SDs in bipolar patients have negative effects on dyadic adjustment.