Nöropsikiyatri Arşivi; 1998;35(1):55-60
Vajinismus olguları ile bir grup psikoterapi süreci
D Şahin, A Kayır
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı
Gerekçe: Ülkemizde cinsel terapilere başvuran kadınların büyük bölümünü vajinismus olguları oluşturmaktadır. Bu olguların birçok ortak özelliği olmasma karşın, her olgunun terapi sürecinde önem kazanan farklı özellikleri de bulunmaktadır. Yöntem: Çalışmaya, İstanbul Tıp Fakültesi Psikoterapi-Psikonevroz Birimi'ne yakın tarihlerde başvurmuş olmaları dolayısıyla bir araya gelen 7 vajinismus olgusu alındı. Olgularla grup öncesi iki veya üç kez ön görüşme yapıldı. Grup terapistleri (bir kadın, bir erkek) eşlerle grup psikoterapisi başlamadan önce bir kez, grubun 4. ve 6. haftalarında birer kez olmak üzere üç kez bireysel görüşme yaptılar. Haftada bir sıklıkla 10 haftalık grup psikoterapisi boyunca ve terapinin bitiminden bir ay sonra yapılan değerlendirmede olguların bireysel özellikleri, gösterdikleri tepkiler, dirençler izlendi. Grup psikoterapisi; cinsel bilgilendirme, davranışçı alıştırmalar, bilişsel terapi ve öçgörü kazandırmaya yönelik dinamik terapinin eklektik olarak kullanılması biçimindeydi. Tüm kadınlara, soyo-demografik özellikler; cinsel gelişim öyküsü ve cinsel işlev aksamasından oluşan yan-yapılandınlmış bir öykü formu; cinsel öykü formu; cinsel mitler formu; T.A.T, Bir İnsan Çiz Testi uygulandı. Sonuçlar; Vajinismus olguları benzer özellikler gösterdikleri kadar nedenleri ve tedaviye yanıt açısından farklılıklar da göstermektedirler. Çoğunun 8-10 seanslık çift veya grup tedavisinden yararlanmasına karşın dirençli güç vakaların varlığı da bir gerçektir. Değerlendirme: Vajinismusun tedavisinde bireysel özellikleri dikkate alan eklektik tedaviler uygun olacaktır.
A Group Psychotherapy Process With Vaginismus Cases
Objectives: Women referring for sex therapy in our country are mostly the cases of vaginismus. Although they have many common characteristics, different aspects gain importance in each case during the psychotherapy process. Method: Seven vaginismus cases, referring to the Istanbul University, Faculty of Medicine, Psychiatry Department The Outpatient Clinic of Psychoterapy and Psychoneurosis, were included in our study.
The cases were interviewed for 2-3 sessions, both individually and with their partners prior to the onset of the group therapy. The partners also were interviewed individually prior to the group psychoterapy and during the 4th and 6th group session. Assessments were made by: Structured socio-demographic history form including sexual development and sexual dysfunction, sexual myths form, TAT and Draw a Person Test. Two therapists conducted the group which consisted of 10 session meeting once weekly. The group psychotherapy was in a context using sexual information, behavioral homework, cognitif psychotherapy, and gaining insight by dynamic psychotherapy. During and 1 [month] after termination of the group sessions, the cases were evaluated from the point of individual characteristics, their responses and resistances. Results: As much as they have common characteristics, the vaginismic women show individual differences.
Evaluations: An eclectic approach of psychotherapy, taking into account of individual differences, will be the best for the treatment of vaginismus.