Türk Psikiyatri Dergisi; 1998;9(4):284-290
Mitral Valv Prolapsuslu (MVP) Olgularda Anksiyete Ve Depresyon Prevalansı: Kontrollü
K Sayar, E Göktepe, M Özkan, S Baripoğlu, V Topçuoğlu, K Kuşçu
Amaç: Mitral Valv Prolapsusu (MVP) ile anksiyete arasında tartışmalı bir ilişki vardır. İlk yayınlarda panik bozukluğu hastalarında artmış MVP yaygınlığı bulunurken sonraki yayınlar bu ilişkiyi doğrulamamışlardır. Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilmiş olan bu çalışmada MVP tanısı konmuş 45 hasta ve 30 sağlıklı kontrol, anksiyete bozuklukları ve depresyon yaygınlığı açısından karşılaştırılmış ve MVP ile anksiyete arasında özgül bir ilişki olduğu varsayımının sınanması amaçlanmıştır.
Yöntem: Psikiyatrik görüşmeler yapılandırılmış görüşme ölçeği SCID yardımıyla yapılmış, deneklere aynı zamanda anksiyete düzeylerini belirlemek için durumluk ve sürekli kaygı envanteri, depresyon düzeylerini belirlemek için Beck depresyon ölçeği ve genel psikopatoloji düzeyini saptamak için belirti tarama listesi (SCL-90-R) verilmiştir. MVP tanısı, iki kardiyolog tarafından standart ekokordiyografik ölçütlere göre konulmuştur.
Bulgular: Her iki grup yaş ve cinsiyet açısından uyumludur. MVP hastalarında panik bozukluğu yaygınlığı sağlıklı kontrollere göre yüksek bulunmamıştır. Major depresif bozukluk yaygınlığı da her iki grup arasında anlamlı bir fark göstermemektedir. MVP hastalarının sürekli kaygı düzeyleri ve bedenselleştirme eğilimlerinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmaktadır.
Sonuç: Bu bulgular, panik bozukluğunun MVP’deki anatomik bozukluktan köken aldığı yolundaki varsayımı doğrulamamaktadır. Yüksek SCL-somatizasyon puanları, MVP hastalarının bedensel uğraşılarına bağlı olabilir. Görece önemsiz tıbbi sorunların bile anksiyete düzeylerinde bir yükselmeye yol açtığı gözönünde tutulursa, MVP’nin de rahatsızlık veren bir kalp hastalığı olarak sürekli kaygı puanlarını artırmış olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın sonuçları MVP ile anksiyete bozuklukları arasında özgül bir ilişkinin varlığını doğrulamamaktadır.
The Prevalence of Anxiety and Depression in Mitral Valve Prolapse (MVP) Patients
Objective: The relationship between Miral Valve Prolapse (MVP) and anxiety is a matter of debate. Earlier reports indicated a higher prevalence of MVP in panic disorder patients. Recent reports do not confirm a specific relationship between MVP and anxiety disorders. This study, conducted in Kosuyolu Heart Hospital, searches for the prevalence of anxiety disorders and depression in MVP patients and compares 45 patients with MVP with 30 healthy controls. Our hypothesis was that there exists a specific relationship between MVP and anxiety disorders.
Method: Psychiatric interviews were done using SCID in the presence of two psychiatrists and self-report questionnaires were given to subjects. Beck Depression Inventory, State-Trait Anxiety Inventory and Symptom Check List (SCL-90-R) were applied to assess depression, anxiety and general psychopathology respectively. Mitral Valve Prolapse was diagnosed by two cardiologists with standard echocardiographic criteria.
Results: Neither panic disorder nor major depression was found to be more prevalent in the MVP group than controls. MVP patients scored higher in somatization and trait-anxiety items.
Conclusion: These findings do not support the hypothesis that panic disorder stems from the anatomic abnormality in MVP. Higher scores in the SCL-somatization item may be ascribed to somatic preoccupation of MVP patients. Bearing in mind that even minor medical disorders may lead to an elevation in the anxiety scores, the perception of MVP as a disturbing heart problem might have led to higher scores in trait-anxiety items. Our results do not confirm that there exists a specific relationship between MVP and anxiety disorders.