Adli Psikiyatri Dergisi; 2004;1(2):7-12
GATA Acil Servisine 2002 Yılı İçinde Başvuran İntihar Girişimi Olguları
V İnal, HL Yamanel, Ö Kartal
GATA Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi
Giriş: Global sıklığı son 45 yıl içinde %60 oranında arttığı bildirilen intihar girişimi olguları, en sık karşılaşılan psikiyatrik problemlerden biri olmasının yanı sıra, medikal yoğun bakım ünitelerini en çok meşgul eden olguların başında gelmektedir.
Amaç: Bu çalışmada bir yıl içerisinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) acil servisine 1 Ocak-31 Aralık 2002 tarihleri arası suisid girişimi nedeniyle başvurarak (veya yakınları tarafından getirilen) dahiliye yoğun bakım ünitesine kabul edilen hastaların özelliklerinin tespiti amaçlanmıştır.
Gereç ve yöntem: Veriler, retrospektif olarak, GATA Dahiliye Yoğun Bakım Kliniği 1 Ocak-31 Aralık 2002 tarihleri arası başvuran hasta bilgileri taranarak sağlanmıştır.
Bulgular: 950 hastanın 155'i intihar girişimi vakasıdır (%16). En sık baş vuru 16:00-00:00 saatleri arasındadır (%67,n=103). Hastalarda, 25-35 yaş grubunda bir yığılım, yaz ve sonbahar ayları başlarında bir pik mevcuttur. Madde bağımlısı ve evli olma anlamlı biçimde yüksek intihar girişimi oranı ile ilişkilidir (p<0.05) . En sık tercih edilen yöntem yüksek doz analjezik veya antidepresan ilaç alımıdır.
Sonuç: İntihar girişimi vakaları acil başvurularının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Kadın/erkek oranları benzer olup, yaz ve sonbahar mevsiminin ilk ayları, 25-35 yaş grubu, evli olanlar ve daha önceden psikiyatrik tedavi görmüş olanlarda daha yüksek intihar eğilimi saptanmıştır. Yüksek doz ilaçla yapılan intihar girişimlerinlerinde en sık antidepresan ilaçlar kullanılmıştır. Bu nedenle, bu grup hastaların yakın takibi ve önleyici tedbirlerin alınması önem arz etmektedir.
Suicide Attempt Cases Admitted To GATA Emergency Department In 2002
Background: Suicidal attempts are one of the most frequent problems in Emergency Department (ED). Global suicide rates have been increased by 60% last 45 [year]s.
Objective: In this study, we aimed to describe characteristics of suicide patients', who admitted to Gulhane Military Medical Academy Hospital in between Jan 1 st - December 31 st , 2002 .
Method: Data were driven from patients' health records in Intensive Care Unit, between Jan 1 st - December 31 st 2002 , retrospectively.
Results: Suicide cases accounted for the 16% of all. The most patients were admitted at between 16:00-00:00 hrs. The patients' mostly were 25-35 [year]s of age. Cases were peaked at the beginnings of summer and autumn [month]s. Drug abuse and married status were significantly related to suicide behavior. The most frequently preferred suicide method was high doses of antidepressants or analgesics.
Conclusion: Suicide cases encountered an important proportion of all ED admittance. Male/female ratios were similar. Suicide rates had seasonal variations, condensed between ages of 25-35 [year]s, and more frequent in patients with known psychiatric diagnose and married ones, in contrast to unmarried/divorced. Antidepressant agents were the most preferred method, therefore , strict follow-up and preventive measures recommended for these group of patients.