Literatür Sempozyum; 2015;(8):11-13
Beden Algısı Bozukluğu Tedavisinde Bilişsel Davranışçı Psikoterapi: Bir Olgu Sunumu
S Aydın, M Semiz, M Gülsün
Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Ankara
Beden algısı bozukluğu(BAB), kişinin gerçekte var olmayan bir bedensel kusuru varmış gibi algıladığı veya mevcut hafif bir kusuru olduğundan fazla algıladığı bir durumdur. Sıklıkla yüz, saç, burun gibi dışarıdan görünen bölgelerle ilişkili olmakla beraber nadiren genital organlarla ilgili de olabilir. Tedavide ilk tercih serotonin geri alım önleyicileridir ve etkinlikleri bazı çalışmalarda yaklaşık % 60 olarak gösterilmiştir. Bu yazıda Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders - 5 (DSM-5)
kriterlerine göre BAB tanısı konulan ve ilaçlardan fayda görmeyen bir hastanın Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile tedavisi anlatılmıştır.
Body Dysmorphic Disorder (BDD) is a situation that people assume his/her body as if he/she has a imperfectness body or have a perception about his/her body defect more than he/she already has. It is mostly related with regions that are visible areas of the body, such as, face, hair or nose, nevertheless it is also rarely related with genital organs. For treatment of BDD, Serotonine re-uptake inhibitors are the first-choice and in some studies, their efficiencies are showed as 60% approximately. In this paper, cognitive behavioral therapy of a patient who were diagnosed BDD with Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5 (DSM-5) criteria and refractory to the medications, is elucidated.