Literatür Sempozyum; 2015;(7):40-44
Pamukkale Üniversitesi Öğrencilerinde Alkol ve Sigara Bağımlılığı Taraması
M Efe, H Alaçam, A Korkmaz, CB Şengül, C Şengül
Pamukkale Üniversitesi, Denizli
Amaç: Yapılan çalışmalar üniversite öğrencileri arasında yüksek oranda alkol ve tütün kullanımı olduğunu göstermiştir. Ancak problemli alkol ve tütün kullanıcılarının oranı çoğu araştırmada yeterince ele alınmam ıştır. Klinik araştırmalar; geçerliği ve güvenirliği yapılmış tarama testlerinin kullanılmasının problemli kullanımlığını saptamada daha iyi olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde alkol ve tütün kullanım oranım ve ne kadarının problemli kullanıcı olduğunu saptamaktır.
Yöntem: Çalışma grubu Pamukkale Üniversitesinde öğrenim gören 371 üniversite öğrencisinden oluş-maktadır.(181 erkek ve 190 kız). Problemli alkol ve tütün kullanıcılarım tespit etmek için CAGE ve Fagerstrom testleri kullanılmıştır. İstatistiksel analizler Windows için SPSS 17.0 testi üe yapılmıştır.
Sonuç: Öğrencilerin 132’si (%35.6) tütün, 131 (%35.3) ise alkol kullanmaktadır. Sigara içenlerin 48’i (%36.4) Fagerstrom testinden S ve üstünde puan, alkol kullananların 34’ü (%26.2) CAGE testinden 2 ve daha yüksek puan almıştır. Ayrıca öğrencilerin 12’si Fagerstrom testinden 5 ve üzeri ve CAGE testinden 2 ve üzeri puan alınıştır.
Tartışma ve Sonuç: Alkol ve tütün kullanımım; kullanımı azaltıcı tüm çabalara karşın üniversite öğrencileri arasmda hala önemli bir sorundur. Sigara içenlerin 1 /3’ü, alkol kullananların ise 1 /4 ’ü problemli alkol ve tütün kullanımı açısından risk altodadır. Üniversite öğrencüerine yönelik önleyici ve tedavi edici faaliyetlerin arttırılması bu kişilerde bağımlık gelişmesini azaltmada yardımcı olabilir.
Screening of Alcohol and Tobbaco Addiction in Pamukkale University Students
Objective: Previous studies showed high percentage of alcohol and tobacco use in university students. But ratio of problematic tobacco and alcohol users weren’t handled sufficiently in many studies. Clinical trials revealed that using valid and reliable screening tests were better for estimating the problematic alcohol and tobacco users. The aim of study is to investigate the prevalence of alcohol and tobacco use and determine the ratio of problem drinkers and smokers in university students.
Method: The sample of the study consisted of 371 university students (181 boys and 190 girls) of Pamukkale University. CAGE (Cut down, Annoyed, Guilty, Eye opener) and Fagerstrom Tolerance Test for Nicotine Dependency was used to detect problematic alcohol and tobacco users. SPSS 17.0 for Windows was used for statistical analyses.
Findings: 132 (%35.6) students were using tobacco and 131 (%35.3) were using alcohol. 48 (%36.4) smokers had 6 or more points from Fagerstrom test, 34 (%26.2) alcohol users had score of 2 or more from CAGE questionnaire and 12 students had 5 or more points from Fagerstrom test and 2 or more points from CAGE.
Discussion and Conclusion: Despite all efforts on reducing alcohol and tobacco use, it was still an important issue in university students. 1/3 of smokers and 1/4 of alcohol users were in risk for problematic tobacco and alcohol use. Increasing the preventive and therapeutic actions for -university students might be helpful for decreasing the development of dependency in this group.