Literatür Sempozyum; 2015;(7):23-31
Madde Kullanım Bozukluğu Olan Ergenlerde Ebeveyn Kabul Reddi ve Kimlik Statüleri
Z Yüncü, S Pala, ZT Kabasakal, S Kesebir, B Özbaran
Ege Üniversitesi, İzmir
Amaç: Gelişim süreçlerinde meydana gelen olumsuzluklar kimlik gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışma Madde kullanım bozukluğu olan ergenlerde kimlik statüleri, ebeveyn kabul reddi ve genel psikolojik uyumu sistematik olarak değerlendiren bir çalışmadır.
yöntem: Bu araştırmaya bir ergen bağımlılık tedavi merkezine başvuran 55 olgu alınmıştır. Kontrol grubu (n:56) olgu grubu ile benzer sosyodemografik özellikleri göstermektedir. Olgu ve kontrol gruplan bireysel bilgi formu, bağımlılık görüşme formu, benlik kimliği statüleri ölçeği (BKSÖ), ebeveyn kabul ret / kontrol ölçeği (EKRÖ/K), çocuk /ergen kendim değerlendirme ölçeği (KİDÖ) kullanılarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: MKB olan ergenlerde geçirgen kimlik puan ortalaması kontrol grubunda ise erken bağlanmış ve başarılı kimlik puanlan ortalamalan yüksek bulunmuştur. MKB olan ve MKB olmayan ergenler, algılanan ebeveyn kabul-ret açısından değerlendirildiğinde olgu grubunda anne ile ilişkili EKRÖ toplam puanı üe saldırganlık ve ayrışmamış ret alt ölçeklerinden elde edilen puanların, kontrol grubuna göre yüksek olduğu belirlendi. Olgu grubunun Baba EKRÖ, toplam puanı ile saldırganlık, ihmal ve ayrışmamış ret alt ölçeklerinden aldıkları puanlar, kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur.
MKB olanlarla ve kontrol grubu kendini değerlendirme ölçeği açısından değerlendirildiğinde saldırganlık, öz saygı, özyeterlilik, duygusal duyarlık, duygusal tutarlılık, dünya görüşü alt ölçekleri ve toplam puan açısından olgu grubu puanlarım; kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu belirlendi.
KİDÖ puanlan ile hem Anne hem de Baba ERKÖ/K puanlan arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıydı. MKB olan ergenlerde de anne EKRÖ ve baba EKRÖ ile bir ilişki saptandı. MKB olan ergenlerin, anne EKRÖ puanlan ile kararsız kimlik durumu puanlan arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Baba EKRÖ puanlan İle ise hiç bir kimlik durumu arasında anlamlı düzeyde ilişki saptanmadı.
Tartışma: Ömeklem grubumuzun sayısal azlığı, bu konuda daha fazla sayıda deneğin yer aldığı çalışmalara ihtiyaç göstermektedir.
Sonuç: Bu çalışmada, MKB olan ergenlerin ebeveynlerinden ret algılarının daha yüksek olduğu, bununla beraber MKB olan ergenlerde olumsuz kimlik durumlarının daha sık görüldüğü belirlenmiştir.
Parental Acceptance and Identity Status on Adolescents, who have Substance Use Disorder
Objective: The problems in development processes have negative impact on identity evolution. The identity status, parental acceptance and general psychological consistency have been analyzed systematically in this study Method: 55 cases, who have applied to adolescent addiction treatment center, have been included in this study. The control group (n:56) indicates the similar socio-demographic qualifications with the cases. All the member’s, who participated in this study, have been evaluated based on the Individual information form, addiction interview form, the ego identity status questionnaire, Parental Acceptance-Rejection/Control Questionnaire (PARQ/C>), Personality Assessment Questionnaire - PAQ.
Findings: The diffusion identity status grade average in adolescents having SUD and the grade averages of foreclosure IS and achievement IS in control group are detected high.
When the adolescents, who have STJD and non SUD, are evaluated based on perceived parental acceptance, the total grade of mother related PARQ/C and the grade of sub scales such as aggressive, undifferentiated rejection are higher compared to the control group. When the adolescents, who have SUD and non SUD, are evaluated based on perceived parental acceptance, the total grade of father related PARQ/C>) and the grade of sub scales such as aggression, neglecting and undifferentiated rejection are higher compared to the control group. When the adolescents, who have SUD and non SUD, are evaluated based on Personality Assessment Questionnaire - PAQ, the hostility or aggression, self-esteem, self-adequacy, emotional responsiveness, emotional stability are higher than in control group. The relation between the PAQ and PARQ/C (both mother / father) grades are statistically meaningful. A relation between mother PARQ/C and father PARQ/C have been determined in adolescents, who have SUD. A meaningful relation has been determined between mother PARQ/C and Moratorium Identity Status grades in adolescents, who have SUD. No meaningful relation has been determined between father PARQ/C grade and any identity status.
Discussion: Since the number of cases in our study is limited, further studies with larger case number are warranted.
Conclusion: In this study the level of perceived parental rejection in the adolescents, who have SUD, are higher. Along with this the negative identity status is seen more frequently in the adolescents, who have SUD.