Kriz Dergisi; 1999;7(1):7-13
Ankara Üniversitesi Kriz Merkezine bir yıl süresince başvuran yeni vakaların sorun alanları ve tanılarına göre değerlendirilmesi
HD Özgüven, I Sayıl
A.Ü. Psikiyatrik Kriz Uygulama ve Araştırma Merkezi. A.Ü. Tıp Fakültesi Psikiyatri A.B.D., Ankara
Amaç: Bu çatışmanın amacı Ankara Üniversitesi Kriz Merkezi'ne bir yıi boyunca başvuran vakaların sosyo-demokratik Özelliklerinin, sorun alanlarının, konan psikiyatrik tam ve uygulanan tedavilerin belirlenmesidir. Metod: Araştırmanın verileri kayıtların taranması ile retrospektîf olarak toplanmıştır. Yalnızca daha Önce Kriz Merkezi'ne başvurusu olmayan yeni vakalar çalışmaya alınmıştır. Sonuçlar: Kriz Merkezi'ne 1 yıl içinde 364 yeni başvuru olmuştur. Bu kişilerin %79.4'ü kadın, %20.6'sı erkektir ve yaş ortalamaları 29.4 10.51'dİr. Sorun alanları içinde evlilik sorunu başta gelmekte (%30.2), bunu ana-baba İle İlişki sorunu (%12.1) ve karşı cins İle ilişki sorunları (%12.1) izlemektedir. Başvurulann %27,7"sine herhangi bir tanı konmamış, gerisine ise çeşitli psikiyatrik tanılar konmuştur. Konulan tanıların çoğunluğunu uyum bozukluğu ve diğer reaktif tanılar oluşturmaktadır. Vakaların %40.1'ine herhangi bir ilaç verilmemiş, kalan %59.9'una çoğunluğunu anfjdepresan ve anksiyolrtikierin oluşturduğu çeşitli ilaçlar verilmiştir.
The Problem and Psychiatric Diagnosis of the Cases Who Applied to Crisis Intervention Centre of Ankara University
Object: The aim of this study is to determine the sociodemographic characteristics, problem areas, the diagnosis and treatment of the cases who applied to the Crisis Intervention Center of Ankara University during the [year] 1997. Method: The data were collected to retrospectively by scanning the records. Only the first admissions were included, which were 364 in number. Results: 79.4% of the subjects were women, 20.6% were men and the mean age was 19.4 10.51. "Marital problems" was the most common among the problem areas (30.2%), followed by "interpersonal problems with parents (12.1%)" and "interpersonal problems with boy or girl friends (12.1%)", 27.7% of the subjects did not receive a psychiatric diagnosis. "Adjustment disorder" was the most common diagnosis. 40.1% of the subjects were not prescribed any medication, the rest were prescribed various medications the majority of which were antidepressant and anxiolitics.